Budyń jaglany to produkt kuchni głównie wegańskiej, jednak moja wersja opiera się na mleku (krowim). Mimo to, budyń jest bardzo smaczny i mocno czekoladowy. Oryginalny przepis znajduje się tutaj. Proporcje wystarczają na jedną sporą porcję.

1/4 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka masła
100 gram czekolady deserowej

3 łyżki domowego soku wiśniowego

Kaszę sparzyć dwukrotnie wrzątkiem. Następnie ugotować z mlekiem, cukrem i masłem. Zajmie to ok. 15-20 minut. Pod koniec dodać czekoladę do rozpuszczenia. Należy gotujący się budyń często mieszać, bo kasza szybko się przypala. Jeśli budyń jest zbyt gęsty można dodać mleka, wody lub domowego soku. Całość rozetrzeć blenderem na jednolitą budyniową masę. Podawać na ciepło lub zimno np. polany domowym sokiem wiśniowym.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *