Jeden z najprzyjemniejszych moich przepisów. Taki domowy budyń można wykorzystać do wszystkiego 🙂 Tym razem wersja kokosowa. Z podanych proporcji wychodzi duży budyń dla jednej osoby.

1 szklanka mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka masła

3/4 szklanki mleka przelać do garnka. Dodać cukier, masło i wiórki kokosowe. Zagotować. Resztę mleka rozkłócić z mąką i żółtkiem. Dodać do gotującego się, wręcz kipiącego mleka. Intensywnie mieszać całość, aby nie przywarło, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Podawać na ciepło lub zimno, dekorując np. wiórkami kokosowymi.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *