Dziś kasza jaglana jako nieziemniaczany dodatek do mięsa. Często przygotowuję w podobny sposób ryż, ale dziś, z racji braku ryżu, postanowiłam spróbować z jaglaną. I wyszło bardzo smacznie! (Mięsko nie jest mojej produkcji)
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody

pół średniej wielkości cebuli czerwonej 

1/4 papryczki chilli
(suszony) czosnek 
ser żółty
ulubione przyprawy
olej
Olej rozgrzać w rondlu. Cebulę i chilli drobno poszatkować, dać na olej. Skruszyć czosnek i podsmażać wszystko przez chwilę. Dodać suchą kaszę. Chwilę ją “prażyć”. Dodać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie całą wodę sprawdzić czy jest już ugotowana. Jeśli nie, dodać odrobinę wody, zamieszać i gotować dalej. Gotowa kasza powinna tworzyć lekko kleistą masę, ale z widocznymi ziarnami kaszy. Do takiej masy zetrzeć ser oraz zioła.
Aby stworzyć “wieże” nałożyć kaszę do literatki/kieliszka, uklepać, nałożyć na talerz jak babkę z piasku. W razie problemów można delikatnie oddzielić nożem kaszę od foremki.
marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *