Kolejny zielony akcent. Zielone naleśniki z czerwonymi pomidorami jako farszem niezwykle kolorowo wyglądają, a smakują wyśmienicie. Z podanych proporcji wyszło mi 5 naleśników o średnicy ok. 30 cm. Dla osób nie przepadających za ostrymi smakami polecam zrezygnować z chilli lub pieprzu białego.

 Duża szklanka to 330ml.
1 duża szklanka wody
4/5 dużej szklanki mąki (140 gram)
1 duża szklanka liści szpinaku (ok. 70 gram)
1 jajko
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Szpinak posiekać na drobno. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia i razem wymieszać na jednolitą masę. Przetrzeć. Można użyć blendera, ale należy uważać, bo masa będzie pryskać. Smażyć na odrobinie oleju.
Propozycja podania:
Pomidory i ser żółty pokroić w plasterki. Na połowie naleśnika rozłożyć 2-3 plasterki pomidora i przykryć je serem. Złożyć “na kopertkę” i gotowe. Kopertki ponownie przez chwilę podsmażyć aż do rozpuszczenia sera.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *