Znów wzorując się na tym przepisie wykonałam pesto z rukoli. Niestety, efekt nie jest doskonały, ale smaczny. Muszę jeszcze popracować nad moimi idealnymi proporcjami składników 😉
Duża szklanka to 330ml.

1 2/3 dużej szklanki rukoli  (ok. 150 gram)
1 szklanka orzeszków ziemnych
1/2 dużej szklanki słonecznika (70 gram)
4 łyżki oliwy/oleju
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 posiekanej papryczki chilli
1/2 szklanki tartego sera

Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i zmielić blenderem na możliwie gładka masę. Oliwę/olej dodawać pod koniec – można w ten sposób dostosować połączenie składników. Może okazać się, że potrzeba jej trochę więcej lub mniej.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *