Znów wzorując się na tym przepisie wykonałam pesto z rukoli. Niestety, efekt nie jest doskonały, ale smaczny. Muszę jeszcze popracować nad moimi idealnymi proporcjami składników 😉
Duża szklanka to 330ml.

1 2/3 dużej szklanki rukoli  (ok. 150 gram)
1 szklanka orzeszków ziemnych
1/2 dużej szklanki słonecznika (70 gram)
4 łyżki oliwy/oleju
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 posiekanej papryczki chilli
1/2 szklanki tartego sera

Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i zmielić blenderem na możliwie gładka masę. Oliwę/olej dodawać pod koniec – można w ten sposób dostosować połączenie składników. Może okazać się, że potrzeba jej trochę więcej lub mniej.

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *