Dzisiejszy przepis zawdzięczam mojej siostrze, która z sprezentowała mi “Ciasta i desery. Krok po kroku” autorstwa Marianne Magnier-Moren. Przepis pochodzi z niniejszej pozycji, odrobinę zmodyfikowany do panujących u mnie w kuchni warunków 🙂

Liczba porcji: 6 dużych i 6 małych muffinek

Muffiny bananowe - składniki
  • 135 gram mąki (szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody (u mnie: proszek do pieczenia)
  • szczypta soli
  • 155 gram cukru (2/3 szklanki)
  • jajko
  • 2 łyżki tłustego mleka (u mnie: 2%)
  • 40 gram roztopionego masła
  • 2 małe banany

Piekarnik nagrzać do 210°C. Mąkę wymieszać z proszkiem, (cynamonem) sodą i solą.  Osobno ubić jajko z cukrem. Powoli dodać masło, rozgniecione banany i mleko. Następnie wymieszać z sypkimi składnikami. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Nie mieszać zbyt długo, aby się nie zrobiła zbyt zbita. Nakładać do foremek do ok. 2/3 wysokości (naprawdę bardzo rosną!). Do dużych foremek włożyłam papierowe papilotki, małe foremki posmarowałam kroplą oleju każda (bezpośrednio przed nałożeniem, żeby olej nie spłynął od stania i czekania). Piec ok. 15-25 minut na złoty kolor. Wyciągnąć babeczki z piekarnika. Delikatnie podważyć w kilku miejscach nożem (te, które nie są w papilotkach). Po 5-10 wyciągnąć muffinki z foremek i pozostawić do ostygnięcia.

Muffiny babanowe
Muffiny babanowe
Muffiny babanowe
Muffiny babanowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *