Ostatecznie upiekłam dwa rodzaje ciasteczek z okazji wizyty. Te są z sezamem obtaczane w sezamie. Bardzo rosną w piekarniku i z malutkich kulek robią się ogromne ciastka :). Skorzystałam z przepisu ze strony Moje wypieki. Duża szklanka to 330ml.

Liczba porcji: 18 sztuk

Ciastka sezamowe - składniki
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 50 g masła
  • 1/2 dużej szklanki cukru (100 gram)
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 2/3 dużej szklanki mąki (110 gram)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem, cynamonem i solą. Dodać do masy i powoli miksować razem. Dodać połowę sezamu. Wstawić do lodówki aż “stężeje”.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i kłaść na blaszkę delikatnie spłaszczając. Zachować duże odstępy między ciastkami. Pozostałą masę trzymać w lodówce, nie nakładać wcześniej na blaszkę. Piec ok. 15 minut. Wyciągnąć, pozostawić na chwilę do ostygnięcia na blaszce, przełożyć na siatkę do całkowitego schłodzenia.

Ciastka sezamowe
Ciastka sezamowe
Ciastka sezamowe

marcelina

One Reply to “Ciasteczka sezamowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *