Ostatecznie upiekłam dwa rodzaje ciasteczek z okazji wizyty. Te są z sezamem obtaczane w sezamie. Bardzo rosną w piekarniku i z malutkich kulek robią się ogromne ciastka :). Skorzystałam z przepisu ze strony Moje wypieki. Duża szklanka to 330ml.
Liczba porcji: 18 sztuk

- 1/3 szklanki sezamu
- 50 g masła
- 1/2 dużej szklanki cukru (100 gram)
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 2/3 dużej szklanki mąki (110 gram)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem, cynamonem i solą. Dodać do masy i powoli miksować razem. Dodać połowę sezamu. Wstawić do lodówki aż “stężeje”.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i kłaść na blaszkę delikatnie spłaszczając. Zachować duże odstępy między ciastkami. Pozostałą masę trzymać w lodówce, nie nakładać wcześniej na blaszkę. Piec ok. 15 minut. Wyciągnąć, pozostawić na chwilę do ostygnięcia na blaszce, przełożyć na siatkę do całkowitego schłodzenia.



One Reply to “Ciasteczka sezamowe”