Ciasteczka upieczone z racji wizyty u “Teściowej”, a są to niezwykle słodkie ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą. Do wykonania skorzystałam z przepisu ze strony Moje wypieki z drobnymi modyfikacjami. Duża szklanka to 330ml.
Liczba porcji: 29 ciastek

- 1 duża szklanka mąki (170 gram)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g masła (3/4 kostki)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 duża szklanka płatków owsianych (145 gram)
- 1 duża tabliczka posiekanej mlecznej czekolady
- garść suszonej żurawiny, z grubsza posiekanych
- sól
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Wciąż miksując dodać płatki owsiane. Mąkę wymieszać z sodą, solą i cynamonem i ostrożnie dodać do reszty. Wymieszać mikserem. Dodać żurawinę i czekoladę, wymieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować małe krążki i kłaść na blaszce w dość sporych odstępach – ciastka rozrastają się. Piec w 180°C przez 15 minut. Wyciągnąć, chwilę ostudzić na blaszce i przełożyć na siatkę do całkowitego ostudzenia.


