To był mój pierwszy sernik na zimno, koniecznie musiał być cytrynowy. Czekoladowy spód z przepisu Domowe wypieki skusił mnie do wykonania . Naprawdę nie jest trudny, tylko odrobinę pracochłonny. Polecam, delicje.

Liczba porcji: tortownica o średnicy 26cm

Sernik limonkowy - składniki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 200g cukru
  • 150g białej czekolady
  • 150g herbatników
  • 2 limonki
  • 800g twarogu z wiaderka
  • 250g słodkiej śmietany 30 -36%

Jedną galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki, żeby stężała. Po jednej galaretce agrestowej i cytrynowej rozpuścić w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki rozkruszyć i połączyć z białą czekoladą. Razem wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 min.

Wycisnąć sok z jednej limonki. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem, podzielić na dwie części. Rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z jedną części sera. Do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki. Ubić śmietanę, podzielić na dwie części i dodać do kremów. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, na czekoladę, najpierw żółty, potem zielony krem. Wstawić do lodówki.

Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty np. sześciany ;). Ułożyć na wierzchu ciasta. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.

Sernik limonkowy

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *