Ponieważ mój organizm zażądał ode mnie dawki drożdży w postaci racuchów nie miałam wyjścia jak po prostu je usmażyć. 🙂 Skorzystałam z przepisu ze strony Wielkie Żarcie jednak postanowiłam go “ozdrowić” poprzez dodanie otrębów pszennych zamiast mąki. Przez to ciasto zrobiło się cięższe, ciemniejsze, bardziej chłonęło płyny (potrzebowałam trochę więcej mleka) i miało inny smak niż klasyczne racuchy.

Liczba porcji: 10

Racuchy meksykańskie - składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • sól
  • olej do smażenia
  • groszek
  • kukurydza
  • marchewka
  • czerwona fasola

Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem. Mleko delikatnie podgrzać i dodać do drożdży. Dodać mąkę i jajka. Wymieszać, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Po ok. 15 minutach dodać groszek, kukurydzę, marchewkę i fasolkę, wymieszać i znów pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać wyrośnięte ciasto łyżką i smażyć z obu stron na złoto. Należy też pilnować, aby w kuchni nie było za zimno w czasie smażenia, żeby ciasto drożdżowe nie opadło. Usmażone kłaść na talerz wyłożony bibułową serwetką.

Racuchy meksykańskie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *