Ponieważ mój organizm zażądał ode mnie dawki drożdży w postaci racuchów nie miałam wyjścia jak po prostu je usmażyć. 🙂 Skorzystałam z przepisu ze strony Wielkie Żarcie jednak postanowiłam go “ozdrowić” poprzez dodanie otrębów pszennych zamiast mąki. Przez to ciasto zrobiło się cięższe, ciemniejsze, bardziej chłonęło płyny (potrzebowałam trochę więcej mleka) i miało inny smak niż klasyczne racuchy.

Liczba porcji: 10

Racuchy meksykańskie - składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • sól
  • olej do smażenia
  • groszek
  • kukurydza
  • marchewka
  • czerwona fasola

Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem. Mleko delikatnie podgrzać i dodać do drożdży. Dodać mąkę i jajka. Wymieszać, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Po ok. 15 minutach dodać groszek, kukurydzę, marchewkę i fasolkę, wymieszać i znów pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać wyrośnięte ciasto łyżką i smażyć z obu stron na złoto. Należy też pilnować, aby w kuchni nie było za zimno w czasie smażenia, żeby ciasto drożdżowe nie opadło. Usmażone kłaść na talerz wyłożony bibułową serwetką.

Racuchy meksykańskie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *