Naszło mnie na ciasteczka z czekoladą, ale z drugiej strony nie chciałam żeby były to kruche ciasteczka. Postanowiłam więc skorzystać z płatków owsianych, do których dodałam bakalie i wymienioną czekoladę. Wzorowałam się na przepisie z bloga Smaczny kąsek, ale mocno go zmieniłam 😉

Liczba porcji: 30 ciasteczek

Ciasteczka owsiane - składniki
  • 1,5 szklanki (ok. 150g) płatków owsianych
  • 100g rodzynek
  • 100g migdałów
  • 50g pestek z dyni
  • 2 łyżki (ok. 20g) siemienia lnianego
  • 2 łyżki (ok. 20g) słonecznika
  • 3 łyżki (ok. 30g) sezamu
  • 1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej 3 białka 4 łyżki miodu

Białka delikatnie ubić widelcem. Sypkie składniki wymieszać, dodać miód i białka i wymieszać do możliwie jednolitej masy. Nie będzie ona doskonale połączona, ale nie należy się tym przejmować – po upieczeniu ciasteczka nie będą się rozsypywać. Wyrobioną masę nakładać łyżką na blaszkę pokrytą papierem, delikatnie spłaszczając porcje. Piec w 170°C ok. 15-20 minut.

Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *