Przechodzimy ostatnio ze współlokatorką na zdrowe jedzenie. Głównie jemy różne kasze i warzywa i mięso przygotowane na parze. Dziś padło na zdrowe warzywa, ale dla odmiany w postaci tarty. 

Liczba porcji: 1 tarta + 1 porcja ciasta na przyszłość

Składniki na tartę
  • 1 kg mąki pomieszanej z otrębami pszennymi
  • 250 g masła (margaryny)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól/cukier
  • brokuł
  • ziemniaki
  • marchewka
  • cebula czerwona
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 białko
  • sól/cukier

Zarobić ciasto z mąki, masła, jajek i śmietany, wylepić formę do tarty.  Podpiec spód ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Z jajek, białka, mleka i śmietany przygotować jednolity sos. Doprawić, dodać odrobinę tartego sera żółtego.

Podgrillować cebulkę. Ugotować na parze brokuły, ziemniaki, marchewkę pokrojone na raczej małe kawałki.

Wyciągnąć spód z piekarnika, nałożyć warzywa i zalać sosem. Włożyć ponownie do piekarnika, na około 20 minut w 180-200°C – do tzw. “suchego patyczka”.

Tarta z warzywami
Tarta z warzywami

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *