Krąży w mojej rodzinie pogłoska, że ciasto czy placek nie może się udać. Że zawsze się znajdzie jakiś mankament: niedopieczony, przypalony, zwarzona masa, za kwaśny, za słodki… Ten sernik opisany w książce jako taki, który się zawsze udaje. Nie wierzyłam w to, ale rzeczywiście, zawsze wychodzi. Pięknie rośnie, aż wychodzi ponad blaszkę, i doskonale smakuje. Oczywiście sekretem jest zaakceptowanie ciasta takim jakie wyjdzie, jak doradza autorka przepisu 🙂  Autorem przepisu jest Katarzyna Michalak, zamieszczony w książce “Sklep z niespodzianką – Bogusia”

Liczba porcji: tortownica 26 cm

Sernik homogenizowany - składniki
  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki
    • 4 żółtka
    • 250gram masła roślinnego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 5 łyżeczek cukru pudru
  • Masa serowa:
    • 4 serki homogenizowane wanilinowe
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszku)
    • 1/2 kostki masła
    • 6 białek
    • 4/5 szklanki cukru

Ze składników na ciasto zarobić kruche ciasto. Potem podzielić na 2 części, większą z nich wylepić tortownic. Druga zostaje na pokrycie górnej warstwy.

Serki zmiksować z żółtkami, 1 łyżką budyniu i 1/2 kostki masła. Na koniec dodać piane ubitą z 2 białek. Masę wyłożyć na ciasto, następnie ubić pozostałe 4 białka z cukrem i łyżką budyniu (lub mąki ziemniaczanej) i wyłożyć na masę serową.

Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta. Można je poskubać jak na zdjęciu lub zamrozić i zetrzeć lub formować wałeczki i koszyczek. Całość piec w temperaturze 180°C do “suchego patyczka” i “na złoty kolor”.

Sernik homogenizowany

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *