Moja powtarzalność pieczenia szarlotki mnie zaczęła dobijać. Stąd nieznacznie zmodyfikowałam przepis na to wyśmienite ciasto tworząc coś bardzo dobrego :). Już kiedyś miałam chętkę na ciasto mandarynkowe, niestety realizacja tego cudownie brzmiącego przepisu nie wyszła zbyt dobrze (przemilczmy powody) czułam się wciąż niespełniona w tej kwestii. Jako że produkcja ciasta kruchego idzie mi niezwykle dobrze, powstał w mojej głowie pomysł na kruche mandarynkowe z budyniem.

Liczba porcji: blaszka o średnicy 26cm

Ciasto mandarynkowe - składniki
  • kostka masła 82% (200g)
  • 2 szklanki mąki
  • śmietana (do zlepienia)
  • mandarynki
  • 3 szklanki soku pomarańczowego 100%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Z masła, mąki i śmietany zagnieść ciasto, podzielić na dwie części: mniejszą włożyć do lodówki lub zamrażalnika, większą rozwałkować na blaszce (na papierze/margarynie+bułce/inne) i włożyć do ciepłego piekarnika (nie musi być nagrzany do końca) nastawionego na ok. 170-180°C.

Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, na tyle, żeby pokryły blaszkę grubą warstwą. 2 szklanki soku zagotować z cukrem, do wrzenia, wręcz kipienia. Wtedy wlać resztę soku rozbitą z mąką i żółtkiem. Mieszać do odpowiedniej konsystencji, uwaga! może się przypalić.

Wyciągnąć podpieczony spód z piekarnika. Nałożyć mandarynki. Na to równomiernie rozłożyć budyń, a na wierzch rzucać lub zetrzeć odłożone na początku ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika. Piec do suchego patyczka i złotego koloru ciasta (ok. 20-25 minut, głównie – budyń nie powinien być lejący).

Ciasto mandarynkowe
Ciasto mandarynkowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *