Jestem, a właściwie już byłam szczęśliwym posiadaczem dużego oscypka. Nieczęsto ten ser gości w mojej kuchni, a tym razem się udało i to w ilości, której nie jestem w stanie spożyć na raz, na “surowo”. Zaintrygował mnie kiedyś przepis ze strony Odrobina finezji w kuchni (przy szukaniu jakiejś ciekawej sałatki z brokuła), stąd w obecnej sytuacji nie mogłam się oprzeć wypróbowaniu mojej własnej interpretacji takiego połączenia, które okazało się zaskakujące, nietypowe i… wyśmienite.

Liczba porcji: 6-8

Sałatka z oscypkiem - składniki
  • 1 brokuł (500g)
  • 3/4 dużego oscypka
  • 1 1/2 papryki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 390g gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, zioła włoskie
  • odrobina słonecznika łuskanego

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować, po delikatnym ostygnięciu podzielić na jeszcze drobniejsze różyczki. Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, i dość szybko dodać kurczaka, pokrojonego w kostkę. Smażyć na biało lub złoto. Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę, natomiast samego oscypka bardzo drobno, tak w kostkę o wymiarach 1x1x1[mm].

Do miski kolejno ułożyć brokuła, odrobinę sera, ewentualnie słonecznik, kurczaka z cebulką, paprykę, oscypka i sos z jogurtu naturalnego z pieprzem i mieszanką ziół.

Sałatka z oscypkiem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *