Krem z pomidorów powstał na specjalne życzenie mojego gościa. Z racji, że nie jadam, a przez to i nie gotuję zup, było to wyzwanie… uciążliwe :). Dobrze, że lubię kremy, bo są w miarę proste w przygotowaniu.
Liczba porcji:

- 2 cebule
- 10 pomidorów
- 2 marchewki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 szklanki rosołu/wywaru warzywnego
- 2-4 łyż. śmietany
- sól, pieprz, przyprawy
Wszystko pokroić, włożyć do garnka i dusić pod przykryciem. W między czasie podgrzać rosół/wywar z warzyw lub wykonać rosołek z kostki rosołowej. Uduszone warzywa z ich sokiem zmiksować blenderem na jednolitą masę i doprowadzić ponownie do wrzenia dodając stopniowo rosół. Odstawić, dodać 3-4 łyżki śmietany, doprawić (sól, pieprz, majeranek, tymianek) i gotowe. Można podać z groszkiem ptysiowym.

