Krem z pomidorów powstał na specjalne życzenie mojego gościa. Z racji, że nie jadam, a przez to i nie gotuję zup, było to wyzwanie… uciążliwe :). Dobrze, że lubię kremy, bo są w miarę proste w przygotowaniu.

Liczba porcji:

Zupa krem z pomidorów - składniki
  • 2 cebule
  • 10 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 szklanki rosołu/wywaru warzywnego
  • 2-4 łyż. śmietany
  • sól, pieprz, przyprawy

Wszystko pokroić, włożyć do garnka i dusić pod przykryciem. W między czasie podgrzać rosół/wywar z warzyw lub wykonać rosołek z kostki rosołowej. Uduszone warzywa z ich sokiem zmiksować blenderem na jednolitą masę i doprowadzić ponownie do wrzenia dodając stopniowo rosół. Odstawić, dodać 3-4 łyżki śmietany, doprawić (sól, pieprz, majeranek, tymianek) i gotowe. Można podać z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *