Zachwyciłam się kawą po brazylijsku. Jest to połączenie czekolady i kawy z odrobiną mleka. W oryginalnych przepisach występuje również cynamon i wanilia, lecz wymienione przeze mnie składniki całkowicie spełniają moje wymagania. Trudno rozróżnić czy to kawa czy gorąca czekolada. Połączenie idealne dla uzależnionych od czekolady i kawy :). Wersja wzbogacona o domowy sok malinowy jest jeszcze pyszniejsza!

Liczba porcji: 1

Kawa po brazylijsku
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 gram)
  • 2 łyżeczki kawy
  • ok. 150 ml wody do kawy
  • mleko

Kawę zaparzyć zalewając ją wrzącą wodą, odczekać aż do uzyskania odpowiedniej intensywności. Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej – wlać ciepłą (wrzącą) wodę do miski i włożyć do niej kubek, z którego chcemy pić kawę, z kawałkami czekolady. Dodać odrobinę mleka i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie zalać to zaparzoną kawą. Podawać natychmiast.

Kawa po brazylijsku

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *