Niektórzy twierdzą, że 100 jest największą liczbą na świecie. Dlatego to ciasto mogłoby nazywać się “100 słodkości, bo doskonale ona oddaje poziom słodkości ciasta, które chcę Wam pokazać. Miłością do tego ciasta zaraziła mnie Połakom się!. Samo ciasto jest banalne i cudowne – połączenie kruchego ciasta, masy krówkowej i czekolady. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Liczba porcji: blaszka 20cm x 25cm

Ciasto milionera - składniki
  • 200g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • ew. łyżka śmietany
  • masa krówkowa (z puszki, np. firmy Gostyń)
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej,
  • ew. łyżka masła

Z masła, mąki i ewentualnej śmietany zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę i upiec w ok.160 stopniach do złotobrązowego koloru. Gdy wystygnie wyłożyć na placek masę krówkową. W międzyczasie rozpuścić 2 tabliczki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, można dodać masło – czekolada będzie bardziej miękka po zastygnięciu. Rozpuszczoną czekoladą posmarować równomiernie ciasto, odstawić do lodówki i czekać aż zastygnie. Przed zastygnięciem można, lecz nie trzeba, położyć  na czekoladzie żurawinę i orzechy laskowe lub inne bakalie.

Ciasto milionera
Ciasto milionera

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *