Moja osobista twórczość kulinarna jest zwykle przetworzeniem rzeczy, które obecnie mam w lodówce lub wynika z chęci odmiany menu. Stąd dziś na stole pojawiła się tarta z cukinią i pomidorami. Tarta smakowała, według słów mojej współlokatorki “genialnie”, choć ona potrzebowała ją dosolić…  Ilość ciasta, która wychodzi spokojnie wystarcza na 2 duże lub 3 średnie tarty, więc można zmniejszyć jego ilość z zachowaniem proporcji lub gotowe ciasto można zamrozić i wykorzystać później.

Liczba porcji: 1 tarta i 1 porcja ciasta na zapas

Tarta z cukinią - składniki
  • Kruchy spód:
    • 1 kg mąki
    • 250 g masła (margaryny)
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 2-3 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (choć ja nie dodałam )
    • sól, cukier, ulubione przyprawy
  • Sos:
    • 2 jajka
    • 1/3 szklanki mleka
    • 1-2 łyżki śmietany
    • 1 białko
    • sól,cukier, ulubione przyprawy
  • cukinia
  • pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku

Z podanych składników zarobić kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, włożyć margarynę i ją pokroić na drobne kawałki, dodać jajka, proszek, śmietanę, przyprawy i ugniatać, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się rozsypywało. Można dodawać więcej śmietany, ale ostrożnie. W kruche ciasto po prostu trzeba wierzyć i ono się kiedyś zrobi jednolitą masą :).

Składniki na sos włożyć do szklanki i wymieszać na jednolitą masę.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciastem wylepić formę do tarty. Podpiec spód ok. 15 minut w temp 180°C.

W tym czasie zeszklić cebulkę z czosnkiem. Na tym położyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki i poddusić/podsmażyć (do odparowania). Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię, pokrojone pomidory i uniwersalny sos.

Włożyć całość do piekarnika i piec 20-25 minut w temp. 180-200°C – do tzw. “suchego patyczka”.

Tarta z cukinią
Tarta z cukinią

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *