Paluszki stanowią bardziej danie niż dodatek obiadowy „zamiast ziemniaków”. Są sycące, nie tylko dzięki smażeniu na głębokim oleju, ale też dzięki dodatkowi sera kaszkawał. Można go dostać w lokalnych sklepach, a ten produkcji firmy Mlekovita widziałam też w sklepach na Bałkanach – więc nie jest to tylko odpowiednik tego bałkańskiego sera! Przepis pochodzi z gazetki Pošalji recept! ((84) 10-11.2018).

Liczba porcji: 18 sztuk

Paluszki ziemniaczane - składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 gram sera kaszkawał
  • 100 gram szynki/salami
  • 5 łyżek mąki
  • sól, pieprz, przyprawy
  • mąka, jajko, bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, obrać i utłuc jeszcze ciepłe. Ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wędlinę pokroić w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać ser, wędlinę, mąkę i jajka. Wymieszać na jednolitą masę. Rękami oprószonymi mąką formować podłużne kotleciki. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. W rondlu rozgrzać głęboki olej. Paluszki smażyć aż będą rumiane ze wszystkich stron. Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – do odcieknięcia z oleju. Podawać np. z sosem pomidorowym i sałatką.

Paluszki ziemniaczane

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *