Najważniejszy w Murzynku jest przepis – to już kiedyś pisałam. Ja dostałam idealny, sprawdzony, ze starej książki kucharskiej. Idealne proporcje, składniki opisane w gramach, no i Murzynek zawsze wychodzi doskonały – leciutko wilgotny, mocno kakaowy i z doskonałą polewą. Można się tak jeszcze długo rozpływać nad tym prostym, „klasycznym” ciastem, ale lepiej je po prostu szybko zrobić!

Liczba porcji: keksówka 10cm x 30cm

Murzynek - składniki
  • 200 gram mąki
  • 250 gram margaryny
  • 250 gram cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15-30 gram cukru wanilinowego
  • 5 łyżek wody

Margarynę posiekać na kawałki i włożyć do rondla. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym i kakao, następnie dodać do margaryny. Dodać 3 łyżki wody i podgrzać na małym ogniu co jakiś czas mieszając – aby uzyskać jednolitą konsystencję masy. Gdy masa zacznie lekko wrzeć gotować ją przez 3 minuty delikatnie mieszając, by nie przypaliła się. Po tym czasie odstawić z ognia. Odlać pół szklanki masy i pozostawić wszystko do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, włożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 170C. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami przesiać ją i wymieszać z masą kakaową. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec około 50-55 minut w nagrzanym do 170C piekarniku (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu odkroić od blaszki, lekko ostudzić i wyjąć z keksówki. Po przestygnięciu ciasta odłożoną masę kakaową podgrzać w kąpieli wodnej i rozprowadzić jako polewę po całym cieście. Pozostawić do ostudzenia lub podawać od razu.

Murzynek

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *